Tankar från en traumapsykolog

Solidaritet handlar om att ta ansvar för vårt gemensamma liv tillsammans. Solidaritet handlar om att förstå: det kunde varit jag. I en framtid är det kanske jag eller mitt barn som behöver vård


I traumabehandling med de små patienterna använder vi oss av känslokort. Bilder ligger utspridda på golvet på en björn som illustrerar olika affekter med sin stora björnkropp.

Vilken björn känner du dig som, frågar jag den lilla.

Han tittar ner, sedan viskar han och pekar.

Björnen med de frusna öppna ögonen och rest päls stirrar på oss.

Björnen har sin stora kropp spänd, händerna knutna intill magen. Pojkens lilla kropp darrar.

Här med mig behöver du inte vara rädd, lovar jag honom. Här finns inga poliser, bara du och jag.

Jag pekar på en björn som sträcker ut armarna efter en omfamning.

Här kan du vara trygg, lovar jag.

Vi andas tillsammans. Låter magen fyllas upp som en ballong och ned igen som en pannkaka.

Här med mig behöver du inte vara rädd, lovar jag gång på gång. Det här kommer alltid vara ett säkert rum. Det ska jag se till.

Tummis på det?

Löftet förseglas innan vi avslutar sessionen, en liten tumme som trycker sig mot en stor tumme.

Dostojevskij skriver: Hur mycket mänskligt finns det i en människa, och hur ska man försvara den lilla mänsklighet man har i sig?

I förslag från ledande politiker om att vårdpersonal ska ange papperslösa patienter för att få dem utvisade ställs frågan om försvaret för sin och andras mänsklighet på sin spets. Vår yrkesetik som vårdpersonal ställs mot en polisiär terrorlogik. De vill införa en angiverilag som innebär att bryta mot det mest grundläggande i våra professioner: sekretessen, vård på lika villkor, vård efter behov. En angiverilag som innebär att betrakta vårdsökande som kriminella och agera gränsvakter. En angiverilag som är kännetecknande för totalitära samhällen. Det går inte att vårda på de premisserna. Det går inte att försvara sin mänsklighet på de premisserna.

3.Solidaritet handlar om att ta ansvar för vårt gemensamma liv tillsammans. Solidaritet handlar om att förstå: det kunde varit jag. I en framtid är det kanske jag eller mitt barn som behöver vård Solidaritet handlar om den osvikliga tron på rättigheter grundade på mänsklighet och inte på medborgarskap, papper eller pengar. Solidaritet mellan vårdpersonal och våra patienter handlar om löftet att vi vårdar alla människor och kommer aldrig sluta med det. Rätten till liv, vård, skola och omsorg. Låt oss skydda varandras mänsklighet. Låt oss hjälpa varandra i det lilla och stora, göra det vi kan, visa sårbarhet och mod, vägra överge någon, vägra ange någon.

Låt oss tumma på det.